Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valentin Napi Receptek

2010.02.16

Valentin napi receptek

 

 

Eddig ezek a szívtipró, csábító receptek érkeztek a Valentin napi pályázatunkra. Hajrá! Küldjetek még, egy gyertyafényes vacsora a tét!

 

 

 

 

Cerbonás túrótorta

 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:


10 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
15 dkg kukoricapehely
3 evőkanál étkezési zselatin
10 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 citrom leve
25 dkg tehéntúró
4-5 dl tejszín
35 dkg kimagozott cseresznye

 

Elkészítése: A vajat a csokoládéval együtt felolvasztjuk vízgőz fölött. Belekeverjük a kukoricapelyhet. Egy sütőpapírt vagy alufóliát vajjal megkenünk és rányomunk 12 csokis halmocskát... A megmaradt kukoricás masszát beletöltjük, és jól lenyomkodjuk. A hűtőbe tesszük. A zselatint fél dl vízben feloldjuk, és állni hagyjuk. A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és az áttört túrót. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint kis lángon folytonos keverés mellett felolvasztjuk, majd ha már nem forró, néhány evőkanál túrómasszát elkeverünk benne. Ezután összeforgatjuk a maradék túrómasszával és a tejszínhabbal. A krém egyik felét a kukoricás alapra kenjük. Rátesszük a cseresznyét és erre a megmaradt túrókrémet. A tortát legalább 1 órára hűtőbe tesszük, végül feldíszítjük a csokis kukoricahalmokkal. Nagyon mutatós. Valentin-nap alkalmából szív alakú formában szoktam elkészíteni.

 

Megjegyzés: Nekem eddig mindig bejött...

 

 

Diós zellersaláta

 

Hozzávalók:


1 zeller
1 kis alma
1 citrom
20 dkg dió
A szószhoz:
1 tojássárgája

bors
1 kanál mustár
kevés olaj
2 evőkanál tejföl
1 kanál méz

 

Elkészítése:
Meghámozom a zellert és az almát, lereszelem, és megöntözöm a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Durvára vágom a diót, a felét a zellerhez keverem. A szószhoz összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a salátát. Megpirítom a megmaradt diót, és díszítésként-ízesítésként megszóróm vele a salátát.

 

Füstölt húsos pulykamell

 

Hozzávalók:


50 dkg pulykamell
30 dkg főtt-füstölt tarja
1 tojás
20-30 dkg sajt
só,

bors ízlés szerint

 

Elkészítése: A pulykamell nagyobb szeletekre vágjuk, majd egy kicsit kiklopfoljuk, ízlés szerint sózzuk. A füstölt húst ledaráljuk és a nyers tojással, borssal összekeverjük. Az így kapott tölteléket a pulykamellekre halmozzuk, majd felcsavarjuk őket, és hústűvel megtűzzük. A göngyölegeket a sütőben fólia alatt megsütjük/megpároljuk, majd levéve a fóliát aranybarnára sütjük. Mielőtt teljesen kész lenne, ráreszeljük a sajtot, majd rápirítjuk. Sütőből kivéve körettel tálaljuk.

 

Megjegyzés: Ez a finomság nagyon laktató.

 

Goffri narancskompóttal

 

Hozzávalók kb. 10 adaghoz:


2 narancs
4 mandarin
1/4 liter narancslé
1 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg vaj vagy margarin
6 dkg cukor
4 tojás
20 dkg liszt
1 késhegynyi sütőpor
2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1,5 dl tej
1 csipetnyi só
olaj a sütéshez

 

Elkészítése: A narancsot és a mandarint meghámozzuk (a fehér hártyát is lehúzzuk). 2 dl narancslét felforralunk. Az étkezési keményítőt a maradék narancslével elkeverjük, majd hozzáöntjük a felforralt narancslevet. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, és hagyjuk kihűlni. A goffrihoz a vajat vagy a margarint a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egyenként a vajhoz adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerkeverékkel, majd hozzáöntjük a tejet. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. A goffrisütőt felforrósítjuk, kissé kiolajozzuk, majd 2 evőkanalanként beleöntjük a tésztát és megsütjük. A kompóttal tálaljuk.

 

Grapfruitos szívecskék

 

Hozzávalók:


A tésztához:


12 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 tojás
12 dkg dió
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipetnyi só
1/2-1/2 teáskanál fahéj és kakaópor
1/4-1/4 teáskanál kardamom, koriander és szerecsendió
1 késhegynyi szegfűszeg
zsiradék a formához

Ezenkívül:
7 evőkanál narancslikőr
15 dkg narancslekvár
40 dkg nyers marcipánmassza
3 narancs

 

Elkészítése: A vajat vagy margarint a 10 dkg cukorral habosra keverjük. A tojást egyenként hozzáadjuk. A diót finomra daráljuk, összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a fűszerekkel, majd a tojásos masszához adjuk. A maradék diót felaprítjuk és szintén belekeverjük.
Egy egyliteres, szív alakú formát kikenünk zsiradékkal, beletöltjük a tésztát, majd 180 fokos (gázsütő: 2. fokozat) sütőben 50-60 percig sütjük. A langyos süteményt megszurkáljuk, és a narancslikőrrel meglocsoljuk. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából. A süteményt a lekvár 2/3-ával megkenjük. A marcipánt akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk vele vonni a süteményt.
A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük (a vékony hártyát is lehúzzuk), majd szépen elosztjuk a szíven. A maradék lekvárt felforraljuk, és leöntjük vele a süteményt (az oldalát is).

 

Gyömbéres lazac

 

Hozzávalók 2 személyre:


lazacfilé
friss gyömbér ízlés szerint
szójaszósz
szójacsíra
2 evőkanál olívaolaj

bors
citromlé

 

Elkészítése: A gyömbért lereszelem, majd az olívaolajjal wokban megfuttatom. A lazacot kockákra vágom, majd a gyömbérhez adom, és 5 percig erős tűzön sütöm. Hozzáadom a megmosott, megszárított szójacsírát, ízesítem sóval, borssal, citromlével, szójaszósszal. Lefedem, és még 5 percig párolom. Rizzsel, salátával tálalom.

 

Megjegyzés: Gyors, egyszerű, és ember nem bír neki ellenállni!

 

 

Szív Casanova módra

 

 

Hozzávalók 2 személyre:


40 dkg borjúszív
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
2 dkg vaj
1 hagyma
1 répa
35 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma

bors
1 evőkanál sűrített paradicsom
kakukkfű
babérlevél

 

Elkészítése: Felkockázom a borjúszívet, megforgatom a lisztben. Az olaj és a vaj keverékében megfuttatom, hozzáadom a felaprított hagymát, a karikára vágott répát és a felszeletelt gombát, valamint az összezúzott fokhagymát. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel, majd hozzáadom a paradicsompürét és 2 dl vizet. Lefedve 45 percig párolom. Csigatésztával vagy főtt krumplival tálalom.

 

 

Tiramisu

 

Hozzávalók:


50 dkg Mascarpone
20 dkg cukor
6 db tojás
1 vaníliacukor
1 tábla csoki
2 csomag babapiskóta
kb. 1/2 liter kávé
kakaó a tetejére

 

Elkészítése: A 6 tojást külön választom. A sárgáját a cukorral, két kanál kávéval 15 percig kavarom/géppel/, és fokozatosan hozzákeverem a mascarponét. A csokit késsel felaprítom és a masszához teszem. A tojásfehérjét habbá verem és óvatosan az egészet összekeverem. A babapiskótákat megáztatom a kávéban, és egy magasabb tálba lerakom. Amikor a tál alját befedi az ázott piskóta, ráöntöm a krémet, megint piskóta, megint krém, és a tetejét kakaóval megszóróm.

 

 

Megjegyzés: Mivel a férjem imádja, ezt fogom Valentinnapra neki készíteni. Sok sikert hozzá és jó étvágyat!

 

 

Töltött alma

 

Hozzávalók:


4 alma
1 narancs
2 ujjnyi friss gyömbér
néhány csepp citromlé

 

Elkészítése: Megmosom az almát, óvatosan kiszedem a magházát, úgy, hogy az alma egyben maradjon. Meghámozom a narancsot, apróra felkockázom, majd összekeverem a lereszelt gyömbérrel és néhány csepp citrommal. Az almákba kanalazom ezt a tölteléket, tűzálló tálba teszem és kevés vizet öntve alá lassú tűzön 30-40 percet sütöm. Langyosan kínálom, egy kevés tejszínnel.

 

Megjegyzés: Könnyű és mutatós desszert, ráadásul a gyömbér nem csak az emésztést javítja, hanem állítólag a vágyakat is fokozza!

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.