Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vágykeltő ételek szerelmeseknek

2010.02.15

Vágykeltő ételek szerelmeseknek

Bálint napján mi mást ajánlhatnánk olvasóinknak, mint szerelemkeltő ételeket. Az afrodiziákumokkal készített vacsorával meglephetjük a szerelmesek napján kedvesünket vagy akár meghódíthatjuk leendő partnerünket is.

TARTALOM

Zellerkrémleves pirított mandulával

Valentin-napi legényfogóleves

Pirított jércecomb ginsenges mogyorómártással

Fügével grillezett sertéskaraj

 

Már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is ismertek voltak a szerelmi hódítások konyhaművészeti trükkjei. A hölgyek fahéjkivonattal illatosított frizurákkal foglaltak helyet a lakomák díszhelyén, a krónikák leírása szerint a szerető szívek számos nyersanyagnak, fűszernövénynek tulajdonítottak vágykeltő hatást. Az élvezeteket hét különleges előétellel kezdték, melyek közül az osztrigát, a különböző füvekkel főzött tonhalat, a strucctojást kiváltképp kedvelték. Valentin-napon mi is főzzünk kedvesünknek szerelmi étkeket. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek néhány "varázserővel" bíró recepttel.

 

Zellerkrémleves pirított mandulával


Hozzávalók:

1 kg zellergumó,

4 dkg vaj,

3 dl tej,

4 dl húsleves,

3 dkg szeletelt mandula,

1 dl tejszín,

4 dkg liszt,

friss zellerzöld,

csipet csombor,

só,

őrölt fehér bors.

A tisztított és alaposan megmosott zellert kis darabokra vágjuk. Kevés vajon, sóval ízesítve pároljuk. Liszttel meghintjük, felengedjük húslevessel, tejjel. Fűszerezzük őrölt fehér borssal, morzsolt csomborral. Lassú tűzön főzzük. Mikor a zeller megpuhult, szitán áttörjük, kevés tejszínnel, friss vágott zellerzölddel kiforraljuk. Tálaláskor tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1170 kJ / 280 kcal


Valentin-napi legényfogóleves


Hozzávalók:

50 dkg sertéslapocka,

10 dkg sárgarépa,

10 dkg fehérrépa,

10 dkg gomba,

10 dkg zöldborsó,

1 db zeller,

1 db karalábé,

1 fej vöröshagyma,

1 doboz tejföl,

1 evőkanál étolaj,

2 dkg liszt,

fél csokor petrezselyemzöld,

ételízesítő,

kevés őrölt fehér bors.

A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített étolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és együtt tovább pirítjuk. Ízesítjük ételízesítővel, őrölt fehér borssal. Néhány perc múlva hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pirítjuk, majd felöntjük húslevessel. Lassú tűzön főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Friss, vágott petrezselyemmel hintjük meg.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1680 kJ / 400 kcal


Pirított jércecomb ginsenges mogyorómártással


Hozzávalók:

4 db csirkecomb,

20 dkg mogyoró,

8 csepp ginsengextrakt,

2 evőkanál paradicsompüré,

1 dl vörösbor,

1 szál sárgarépa,

1 db vöröshagyma,

1 dl étolaj,

só,

cukor.

A megmosott csirkecombokat csont mentén kissé bevágjuk, besózzuk, serpenyőben előforrósított olajon, lassú tűzön pirítjuk. Tisztított, felkarikázott sárgarépát és vöröshagymát teszünk hozzá, tovább pirítjuk. Mikor a hús átsült, kiemeljük és tálalásig melegen tartjuk. Olajában kevés cukorral lepirítjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a vörösborral. Átszűrjük, mártás sűrűségűre beforraljuk, hozzáadjuk a mogyorót, ginsengextraktot. A pirított csirkecombokat bevonjuk vele, burgonyakrokettel körítjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2650 kJ / 630 kcal
Ajánlott ital: Tihanyi kékfrankos


Fügével grillezett sertéskaraj


Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj,

20 dkg füge,

15 dkg füstölt sajt,

1 dl száraz fehérbor,

20 dkg tortellini,

2 db paradicsom,

1 pohár snidling,

 fél dl tejszín,

1 dl étolaj,

grill fűszerkeverék.

A megmosott, lecsepegtetett sertéskarajok mindkét oldalát meghintjük grill fűszerkeverékkel, és kevés előhevített olajon elősütjük. Közben a fügéket félbevágjuk, száraz fehérborban felfőzzük. A tortellinit hagyományos módon kifőzzük. Az elősütött karajokra halmozzuk a fügét, melyet vékony csíkokra vágott füstölt sajttal borítunk be. Forró sütőben aranysárgára sütjük. A tortellinit tejszínen átforgatjuk, vágott snidlinggel és paradicsomkockákkal hintjük meg. Ezt körítjük a hús mellé.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2230 kJ / 530 kcal
Ajánlott ital: Dél-balatoni olaszrizling

(Magyar Konyha)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.