Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szárnyas ételek 2

2010.02.18

Mindenki Szakácskönyve

Szárnyasok

 

 

 

 

 

DIÓS TYÚKLEVES

1/2 tyúk, 1 dl tejszín, 10 dkg darált dió 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.


A tyúkhúst feldarabolom és két liter vízben fazékba készítem. Megsózom, beleszórom a szerecsendiót és felforralom. Habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Ha megfőtt, a levét finom szűrőn átszűröm. (A főtt húst tormamártással kínálom a leves után.) A levest kihűtöm, zsírját lekanalazom. (Ha előző nap készítem, akkor a fagyos zsír könnyűszerrel leszedhető.) A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
GOMBÁS TYÚKLEVES

50 dkg tyúkhús, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A tyúkhúsról levágom a zsíros részeket meg a bőrét, és a nagyobb csontokat is kiveszem. (Ezeket később, egy másik leveshez felhasználom.) A lenyúzott hájat apróra vágom és kuktafazékban kisütöm. Az így nyert zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hozzáteszem a zúzott fokhagymát, rádobom a kis kockákra vágott tyúkhúst és fehéredésig pirítom. Ezután felöntöm másfél liter vízzel, és beleteszem a megmosott, megtisztított, nagy szeletekre vágott gombát. A kukta jelzésétől számított 40 percig főzöm. Ezután a lisztet simára keverem a tejföllel, és behabarom vele a forrásban lévő levest. Jól kiforralom, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, néhány percig állni hagyom, azután tálalom.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
LAKODALMI TYÚKLEVES

1 tyúk (kb. 2 1/2 kg-os), 20 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka, 1 kg vegyes zöldség (minden, ami éppen kapható), 10 dkg gomba, 1-1 piros, sárga és zöld színű paprika, 10 dkg cérnametélt, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, kis darabka lestyángyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál só, késhegynyi törött bors.


A megtisztított tyúk belsejét sóval jól bedörzsölöm. A főtt füstölt húst ledarálom vagy nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kevés sóval, borssal, tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a darált sonkát, végül összekeverem a tojások fehérjéjéből vert kemény habbal. Ezt a sonkás tölteléket beletömöm a tyúk hasába, és a nyílást összevarrom. Legalább hatliteres lábosban két liter sós vizet forralok, és amikor zubogva forr a víz, óvatosan beleeresztem a töltött tyúkot. Egy teatojásba (vagy tüll fűszerzacskóba) beleteszem a darabos fűszereket, és belelógatom a levesbe. A tyúkon annyi víz legyen, hogy azt teljesen elfedje. Ha felforrt, fedő alatt, kis lángon, nagyon lassú forralás mellett két és fél órán keresztül főzöm.(Ha a takarékláng is erős, akkor egy vaslapot vagy lángelosztó szitát teszek a fazék alá.) Ezután beleteszem az összes megtisztított és kis hasábokra vágott zöldséget, a kicsumázott, karikákra vágott paprikát és addig főzöm, amíg az összes levesbe való megpuhul. A teatojást eltávolítom a levesből. A tyúkot nagyon óvatosan, egy lapátkanál segítségével kiemelem a fazékból, és legalább fél óráig hagyom pihenni. Közben külön edényben megfőzöm a cérnametéltet. A tyúkot felszeletelem, a tölteléket lehetőleg egyben kiveszem a hasából, és csíkokra vágom. Levesestálba merem a levest, mellé külön tányérba teszem a főtt zöldséget és a cérnametéltet, egy másik tálra pedig ráhalmozom a tyúkhúst és a tölteléket. Mindenki maga tesz a hozzávalókból a tányérjára, legvégül pedig ráönti a tűzforró levest.
Elkészítési ideje: 220 perc

 
LEGÉNYFOGÓ TYÚKLEVES

1 kisebb tyúk, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só.


A tyúkot tisztítás után feldarabolom és nagy fazékba teszem. Hozzárakom a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, megsózom és felforralom. Habját leveszem, ezután fedő alatt, kis lángon főzöm. Amikor a hús megpuhult, kiveszem a zöldséges léből, kicsontozom, majd metéltre vágom. A citromot jól megmosom, majd héjastól vékony karikákra vágom, és a magját kiszedem. A mazsolát leszárazom, és a citromkarikákkal együtt kis lábosba teszem. Ráöntöm a bort és addig főzöm, míg a citrom héja megpuhul. A leszűrt leveshez öntöm, és a lisztes tejföllel behabarva jól kiforralom. Cukorral és sóval ízesítem, majd visszateszem a tyúkhúst és a zöldséget. Ezzel is forralom néhány percig, és pirított zsemlekockákkal kínálom. Rendkívül tartalmas leves.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
ÖREGLEVES „VÉN TYÚKBÓL”

Bármilyen vén tyúk, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál őrölt lestyán, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.


A tyúkot megtisztítom, majd kis darabokra vágom. Nagy fazékba teszem fel főni, és annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, majd felforralom. Habját apránként leszedegetem, ezután beleszórom a fűszereket, és kis lángon, fedő alatt addig főzöm, amíg a hús magától leválik a csontról. (Ha a jószág nagyon öreg, 5-6 órát is főhet, de nem kell mellette állni.) Ha elkészült, nagyon finom szűrőn átszűröm, ügyelve arra, hogy apró csont vagy szilánk ne kerülhessen a levesbe. Az átszűrt húst kicsontozom, kézzel végigtapogatva minden darabkát majd visszateszem a lébe. Tovább főzöm, míg nagyon sűrű nem lesz. Ezután újból átszűröm, és hagyom lecsöpögni. Ez a lé megkocsonyásodik, hűtőszekrényben sokáig tárolható és olyan, mint a húsleveskocka, illetve mint a húslevessűrítmény, csak sokkal finomabb! Használatkor meleg vízbe teszek belőle egy keveset, és máris kész az erőleves! Bármilyen levesbetéttel vagy zöldséggel is finom.
Elkészítési ideje: 300-360 perc

 
TYÚK TORMÁS KÁPOSZTALÉBEN

Fél tyúk, 1/2 liter savanyúkáposztalé, 2 evőkanál ecetes torma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt koriander, babérlevélpor, mustármag, ízlés szerint só, törött bors, cukor.


A tyúkhúst kis darabokra vágom. Fazékban másfél liter vizet forralok, megsózom, és beleszórom a fűszereket. Amikor zubogva forr, a húsdarabokat egyenként eresztem bele, hogy a víz zubogása egy percre se szűnjék meg. Ha az összes húst beletettem, kis lángon teljes puhulásig főzöm. Mire megfő, a leve legalább a felére csökken. A húsokat leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem a levébe. Felöntöm a savanyúkáposzta-lével, lisztes tejföllel behabarom, jól kiforralom és cukorral ízesítem. Hozzákeverem az ecetes tormát, de már nem forralom. Tálaláskor burgonyalángost kínálok mellé. Rendkívül finom, tartalmas étel.
Elkészítési ideje: kb. 180 perc

 
FŰSZERES TYÚKCIPÓ

50-60 dkg tyúkmell, 25 dkg vegyes levészöldség, 1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem összetört kardamómimag, késhegynyi őrölt lestyán, 1 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A tyúkmellet kicsontozom és a füstölt szalonnával együtt ledarálom. A zöldségeket megtisztítom és almareszelőn lereszelem, majd hozzáadom a darált húshoz. Hozzáadom még a felveretlen, nyers tojásokat, a finomra metélt kapribogyót levével együtt és a fűszereket. Jól összegyúrom a húsmasszát, majd 4 kerek cipót formálok belőle. Olajjal megkent alufóliába csomagolom be egyenként, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon 40 percig párolom. Az alufóliából kibontva tűzálló tálra teszem, leöntöm a pecsenyelével, majd mindkét oldalán pirosra sütöm. Sült burgonya és saláta illik hozzá. Hidegen is nagyon finom.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
KÁPOSZTÁS RAKOTT TYÚK KÜLÖNLEGESEN

1 kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A tyúkot megtisztítom, feldarabolom és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. (Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést. Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá. Rendkívül finom étel!
Elkészítési ideje: kb. 180 perc

 
EXTRA TYÚKRAGU

70 dkg tyúkhús, 1 nagy fej vöröshagyma, kis fej kemény édes káposzta, 2 dl száraz fehér bor, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A tyúkhúst kicsontozom és kockákra vágom. A megtisztított vöröshagymát az olajon megfonnyasztom, majd a húskockákat rádobom. Lepirítom, azután aláöntök 1,5 dl vizet, megsózom, megborsozom és fedő alatt puhára párolom. (Készíthető kuktában, akkor negyedannyi idő alatt megfő!) Közben a kockákra vágott édes káposztát a nagyon apróra összevagdalt, kisütött füstölt szalonnával fedő alatt, gyakori kevergetés mellett ugyancsak puhára párolom. Ha a tyúkhús megpuhult, hozzáteszem a káposztát és az apróra vágott főtt sonkát. Ráöntöm a fehérbort, felforralom, és a tejföl, a liszt és 1 dl víz keverékével behabarom az ételt. Jól kiforralom, végül rászórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és nagyra szaggatott daragaluskával kínálom.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
PALOTAI UBORKÁS TYÚK

Fél tyúk, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 vastag szál sárgarépa, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 1/2 pohár uborkalé, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só és törött bors.


A tyúkhúst megnyúzom, kicsontozom, majd a húst vékony csíkokra metélem. A lenyúzott zsíros bőrt apró kockákra vágom és kisütöm. Az így nyert zsír felén üvegesre fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd rádobom a tisztított és vékonyka hasábokra vagdalt sárgarépát, és néhány percig együtt pirítom, azután hozzáteszem a húscsíkokat. Állandó keverés közben addig sütöm, míg a hús minden darabkája megfehéredik. Azután ráöntöm az uborkalevet és még 2 dl vizet. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Hozzáadom a csíkokra vágott ecetes uborkát, fűszerezem sóval, borssal, citromhéjjal, korianderrel, végül a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom és zsemlegombóccal kínálom.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
SAJTOS TYÚKTEKERCS

1 levesben főtt tyúkmell, 10 dkg reszelt márványsajt, 25 dkg vegyes kemény sajt reszelve (bármilyen sajtmaradék is lehet), 1 gerezd fokhagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 5 dkg vaj.


Először a tölteléket készítem el: a kicsontozott főtt tyúkmellet ledarálom, majd hozzákeverem az előzőleg habosra kevert, fokhagymával és sóval, borssal ízesített márványsajtot és vajat. A reszelt sajtokat teflonserpenyőben kis lángon, állandó keverés közben nyúlósra olvasztom, majd melegen alufólialapra teszem és nagyon vékonyra kinyújtom. Megkenem az előzőleg elkészített húskrémmel, és mint a rétest, szorosan összecsavarom. Két végét benyomkodom és jól kifagyasztom. (A meleg sajt jól nyújtható, formázható.) A hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztett tekercset tálalás előtt éles késsel felszeletelem és salátalevéllel bélelt tálon kínálom. Szendvicskenyérre téve is mutatós, salátával nagyon finom.
Elkészítési ideje: 50 perc

 
TŰZDELT TYÚKMELL

1 nagy tyúkmell, 1 ecetes uborka, 1 nagy gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 8-10 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors.


A tyúkmellet úgy csontozom ki, hogy a bőre ne sérüljön meg, és egy darabban lenyúzom. Az uborkát, a megtisztított gombát és a füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, a fokhagymát megtisztítom. Éles késsel lyukakat fúrok a húsba, és beledugdosom a fokhagymagerezdeket, a többi nyersanyaggal pedig megtűzdelem a mellet. A bőrét visszateszem a tetejére, átkötözöm fehér zsineggel és alufóliába csomagolom. Előmelegített, forró sütőben erős lángon egy órán keresztül párolom. Ezután kibontom, tűzálló tálra vagy tepsire teszem, szaftját rálocsolom és a bőrös felét megpirítom. Tálalás előtt felszeletelem, és burgonyapürét, salátát kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
TYÚKHÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA

30-35 dkg-nyi főtt vagy sült tyúk (csontja nélkül), 8 db szép nagy, egyforma burgonya, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és törött bors.


A burgonyákat megmosom, héjában megfőzöm. Közben a főtt húst ledarálom vagy nagyon apróra összevagdalom, és összekeverem a nyers tojással, a reszelt sajt felével, 1 evőkanál tejföllel, a tisztított, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal és a szerecsendió-virággal. A puhára főtt burgonyát meghámozom és karalábévájóval a belsejét kivájom. (Legalább 1 cm vastag fala maradjon!) Az üreget megpúpozva megtöltöm a húsos krémmel. Tűzálló tálra egymás mellé helyezem a töltött burgonyákat. A kivájt forgácsot melléjük teszem és jól megsózom. Lelocsolom a tejföllel, megszórom a maradék reszelt sajttal, a füstölt szalonnából vágott hajszálvékony szeletekkel pedig betakarom a tetejét. Előmelegített, forró sütőbe tolom, 20 percig közepes lángon sütöm. Akkor tálalom, ha a szalonna már ropogósra, pirosra sült a tetején. Salátával kínálom ezt az egyszerű, de nagyon jó ízű ételt.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
VAGDALT TYÚKMELL

60-70 dkg tyúkmell, 5 dkg füstölt szalonna, 2 zöldpaprika, 1 tojás, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.


A tyúkmellet kicsontozom és a kicsumázott, megmosott zöldpaprikával meg a füstölt szalonnával együtt ledarálom. Ezután hozzáteszem a mustárt, a felvert tojást, a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot. Addig gyúrom, amíg egyneművé nem válik a massza. Vizes kézzel kis pogácsákat formálok belőle, szitált zsemlemorzsában megmártom, és kevés olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Bármilyen köret és saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 40 perc

 
KAKAS RÁC MÓDRA

1 kg kakashús, 75 dkg burgonya, 6 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A kakashúst annyi vízzel forrázom le, amennyi ellepi, majd megsózva, fedő alatt puhára főzöm. (Kuktafazékban a jelzéstől számítva körülbelül 1 óra.) Közben a burgonyát héjában megfőzöm és meghámozva karikákra vágom. A puha húst levétől leszűröm, kicsontozom, majd kisebb darabokra vágom. Kikent tűzálló tálba terítem a megsózott burgonyakarikákat. Ráfektetem a megborsozott húsdarabokat, majd betakarom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikával, valamint a hámozott, szeletekre vágott paradicsommal. Jól megsózom és rámorzsolom a megtisztított, zúzott fokhagymát, rászórom az őrölt köménymagot. Ezután a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával betakarom, rálocsolom a tejfölt és alufóliával szorosan lefedve 40 percig párolom. Az alufóliát levéve addig pirítom, amíg a tetején lévő szalonna ropogósra, pirosra nem sül. Csalamádé illik mellé.
Elkészítési ideje: 180 perc

 
KAKASLEVES TOJÁSSAL

1 vén kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 szem szegfűbors, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, személyenként 1 tojássárga.


A megtisztított kakast kicsontozom, a húst ledarálom. (A csontokból később némi zöldséggel remek csontlevest főzhetünk.) Fazékba teszem a darált húst, hozzáadom a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, és ráöntök 2,5 liter vizet. Felforralom, majd fedő alatt, kis lángon 4 órán keresztül főzöm. (Nem kell mellette állni!) Időnként megkeverem. Ha a főzési idő letelt, finom szűrőn átszűröm, és még fél órán keresztül forralom. Rendkívül finom ízű, tápláló leves, amit személyenként még egy nyers tojással dúsítok: a kitálalt tűzforró levesbe beleütöm a nyers tojássárgáját. (Akkor érdemes ezt a levest készíteni, ha a kakas már annyira öreg, hogy másképpen felhasználhatatlan.)
Elkészítési ideje: kb. 200-260 perc

 
RIZSES KAKAS

Fél kakas, 20 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 vastag húsú zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint törött bors.


A kakashúst nyersen kicsontozom. (A csontokból kitűnő levest lehet főzni.) A húst ledarálom. Az olajat felforrósítom, a finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom rajta. Ezután rádobom a darált húst, és állandó keverés közben megpirítom. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben néhányszor átmosom, szitán lecsöpögtetem, azután összekeverem a pirított darált hússal, a vegetával, borssal, a finomra vagdalt petrezselyemzölddel, a paprikacsíkokkal, majd egy mély tűzálló tálba öntöm. Másfélszer annyi vizet töltök rá, mint amennyi az étel térfogata. Felforralom, és szorosan lefedve előmelegített, forró sütőbe teszem. 30 percig közepes lángon párolom. Akkor kész, ha a rizsszemek duplájukra duzzadtak és a lé elfőtt alóla. Tálalás előtt villával felkeverem és salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 70 perc

 
LENCSÉS KAKAS

1 kg kakashús, 4 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 1 dl lencse, 1 teáskanál currypor, 2 nagy fej vöröshagyma, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál citromlé, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A lencsét előző nap váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízzel öntöm le, hogy jól ellepje. Befedve hagyom állni egy éjszakán át, esetleg még hosszabb ideig. Másnap a kakashúst kicsontozom és kis kockákra vágom. Kuktafazékban az olajat felhevítem, és sárgára fonnyasztom rajta a megtisztított, apróra vagdalt vöröshagymát, a tisztított, zúzott fokhagymát, majd a húskockákat is rádobva, jól átsütöm. Közben állandóan kevergetem. Ezután belekeverem a fűszereket, belecsöpögtetem a citromlevet. Hozzáteszem a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, és a kuktát lezárom. A jelzéstől számított 30 percig főzöm. Ezután egy lábosba öntöm az ételt, és a lencsét is hozzátéve, készre főzöm. (A kuktába a lencsét nem szabad betenni, mert a szelep lyukait eltömheti!)
Elkészítési ideje: 110 perc

 
PÁROLT KAKAS

1 kisebb, fiatal kakas, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint só, 3-4 evőkanál liszt.


A kakast megtisztítom és feldarabolom. Kuktában kisütöm az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, és rádobom a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Sárgára fonnyasztom, majd egyenként átsütöm rajta a lisztbe mártott és megsózott húsdarabokat. Az átsütött kakashús-darabokat visszateszem a kuktába, ráöntöm a vörösbort, beleszórom a fűszereket és a szétzúzott fokhagymát, majd a kuktát lezárom. A jelzéstől számított 50 perc múlva megnézem, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, és sok lé van alatta, a felesleget elpárologtatom. Párolt rizs illik hozzá.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
RÁNTOTT KAKASSZELET SAJTMÁRTÁSSAL

Fél kakas, 3 tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tej, ízlés szerint só és törött bors.


A kakashúst kicsontozom és kis lyukú húsdarálón kétszer ledarálom. Összedolgozom 2 habosra felvert tojással, a tejjel, 2 gerezd tisztított, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Addig gyúrom a masszát, míg az összes folyadékot felveszi. Ha nagyon lágy, kevés zsemlemorzsával sűrítem, hogy formázható legyen. Vizes kézzel szeleteket formázok belőle, és lisztben, a maradék felvert tojásban, és zsemlemorzsában megforgatom, majd bő, forró olajban pirosra sütöm. Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a reszelt sajtot elkeverem a tejföllel és a maradék pépesre zúzott fokhagymával, kevés sóval, borssal. A hideg mártást a forró húsra csorgatom. Sült burgonyával vagy párolt zöldséggel kínálom.
Elkészítési ideje: 50 perc

 
SÜLT-FŐTT KAKAS

1 öregebb kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A kakast megtisztítom és kis darabokra vágom (mintha paprikás csirkét készítenék). A füstölt szalonnát apró kockákra vagdalom, kuktafazékba teszem és zsírját kisütöm. A pörcöt kiveszem a zsírból és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon sárgára fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a kakasdarabok mindkét felét erős lángon barnára pirítom. Ezután a húsokat jól megsózom, megszórom a szerecsendió-virággal és megborsozom, majd annyi vizet öntök rá, amennyi majdnem ellepi. A kuktát lezárom, és a jelzéstől számított másfél órán át kis lángon főzöm. Ezután a kihűlt húsdarabokat kicsontozom, tűzálló tálra egymás mellé fektetem, leöntöm a megmaradt húslével elkevert tejföllel, és előmelegített, forró sütőben minden oldalát ropogósra pirítom. A félretett szalonnapörcöt az utolsó pillanatban a hús tetejére szórom, és ha az is átforrósodott, akkor tálalom. Ily módon a legöregebb szárnyast is élvezhetővé lehet tenni.
Elkészítési ideje: 150 perc

 
TÁNTORGÓ KAKAS

1 kisebb kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 5 dl barna sör, 1 evőkanál mustár, 1/2 dl konyak, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, törött fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér.


A kakast megtisztítom és feldarabolom. Megsózom. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatom, majd a húsdarabok mindkét oldalát lepirítom. Ezután nagy, lapos tűzálló tálra vagy tepsire fektetem. A sört és a konyakot elkeverem a mustárral, a gyömbérrel, egy kis sóval, a borssal és a tisztított, szétzúzott fokhagymával, majd lelocsolom vele az ételt. A tálat befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepesnél kisebb lángon két óra hosszat párolom. Amikor a hús megpuhult, kiveszem a tálból. Levét behabarom a liszttel simára kevert tejföllel. Jól kiforralom, és ha szükséges, utánafűszerezem. Visszateszem a tálba a húst, rálocsolom a sűrű mártást, és zsemlegombóccal vagy burgonyagombóccal tálalom.
Elkészítési ideje: 150 perc

 
TARHONYÁS KAKAS

Fél kakas, 25 dkg tarhonya, 2 húsos paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál szárított paradicsompaprika-kocka), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál pirospaprika, kevés só.


A kakashúst kicsontozom és nagy lyukú darálón ledarálom. Mély tűzálló tálban 2 evőkanál olajat felforrósítok, beleteszem a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és üvegesre sütöm. Ezután rádobom a darált húst. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 2 dl vizet. Félpuhára párolom. Közben evőkanálnyi olajon barnáspirosra pirítom a tarhonyát. Ezután a tűzről lehúzom, elkeverem benne a pirospaprikát, a vegetát és a paradicsompaprika-kockát, hozzáöntöm a kakashúst levével együtt, majd másfélszer annyi vízzel egészítem ki, mint amennyi az étel térfogata. Felforralom, és lefedve kis lángon addig főzöm, amíg a tarhonya duplájára dagad és a lé elfő alóla. Ecetes saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
TEJFÖLÖS KAKASGULYÁS

1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só.


A kakast megtisztítom és olyan kis darabokra vágom, mintha paprikáscsirkét készítenék. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután egy evőkanál vizet beleöntök, és rádobom a kakasdarabokat. Mindkét felén átpirítom, majd hozzáteszem a tisztított, zúzott fokhagymát. Megsózom és annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Fedő alatt félpuhára párolom. (Ha kuktában készítem, negyedannyi idő alatt megfő.) Közben a zöldséget és a burgonyát megtisztítom, kis kockákra vágom. A paradicsom héját lehúzom és felszeletelem. A félpuha húshoz öntöm a zöldséget, a burgonyát, és egy darabban teszem bele a cseresznyepaprikát. Készre főzöm, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt, de már nem forralom. Rövid, sűrű lének kell alatta lenni.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
ZÖLDSÉGES KAKASPECSENYE

1 kis kakas (vagy 1 nagy szárnyas fele), 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 gerezd fokhagyma, 5 dl könnyű vörösbor, 1/2 dl konyak, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1-1 teáskanál kakukkfű és pirospaprika, mustár, ketchup.


A zöldséget és a vöröshagymát megtisztítom, majd almareszelőn lereszelem vagy apróra vágom. A füstölt szalonnát a kuktában kiolvasztom, és lepirítom rajta a zöldséget meg a vöröshagymát. Ezután belekeverem a pirospaprikát, majd a kakashús kis darabjait egyenként, mindkét oldalán elősütöm. A vörösborral felöntöm, beleszórom a fűszereket, belekeverem a tisztított és pépesre zúzott fokhagymát, a mustárt, a ketchupot, a sót, és a kuktát lezárom. Ha felforrt, takaréklángon 1 órán át főzöm. Ezután a húsdarabokat kiveszem, és tűzálló tálra rakom. A visszamaradt levet elkeverem a konyakkal, és ha szükséges, kevés sóval ízesítem. Ezt a mártást a húsra csorgatom, majd előmelegített, forró sütőben az étel tetejét megpirítom. Sült burgonya és ecetes gyöngyhagyma illik mellé.
Elkészítési ideje: 110 perc

 
BABOS PULYKARAGU

30-35 dkg kicsontozott pulyka apróhús, 10 dkg nagy szemű bab, 1 pulykamáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 paradicsompaprika, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A babot előző este hideg vízbe áztatom, másnap a vizet leöntöm róla és kuktában majdnem puhára főzöm. Közben a pulykahúst, a májat és a megmosott, kicsumázott paprikát vékony csíkokra vágom. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát, majd rádobom a pulykahúst (a máj nélkül) és fehéredésig pirítom. Ezután aláöntök 1 pohár vizet, megsózom és fedő alatt majdnem puhára párolom. Serpenyőbe öntöm a leszűrt babot, a hagymás pulykahúst, hozzáteszem a paradicsompaprika-csíkokat és a nyers májat, majd fedő nélkül néhány percig pirítom. Ezalatt a máj elveszti vöröses színét. Ezután ráöntöm a tejfölt, és fedő alatt készre főzöm. Közben megrázogatom a serpenyőt, hogy az étel le ne égjen. Ha már minden hozzávaló megpuhult, megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, és a borssal, végül az egy dl vízzel simára kevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és apróra tört spagettivel kínálom.
Elkészítési ideje: 80 perc

 
GESZTENYÉS PULYKALEVES

1 pulykaaprólék, 10 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint őrölt fehér bors.


A megtisztított pulykaaprólékot kis darabokra vagdalom és kuktafazékba, a felforrósított olajra teszem. Mindkét oldalát megpirítom, rászórom a vegetát és ráöntök másfél liter vizet. A kuktát lezárom, és a jelzéstől számított 30 percig főzöm. Ezután a levest leszűröm, a húst kicsontozom, vékony metéltre vágom és visszateszem a lébe. Ízesítem szerecsendió-virággal, borssal. Újból felforralom. Közben a tejszínt, a tejfölt és a lisztet simára keverem, hozzáadom a villával szétnyomott gesztenyemasszát és behabarom vele a levest. Állandó keverés közben jól kiforralom, végül beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet és 5 perc pihentetés után tálalom. Nagyon finom!
Elkészítési ideje: 60 perc

 
PULYKAFRIKADELLA

40 dkg sült vagy főtt, csont nélküli pulykahús, 1 főtt burgonya, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt köménymag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.


A kicsontozott húst a főtt burgonyával és a tisztított vöröshagymával együtt kétszer átdarálom, majd a habosra felvert tojással és a fűszerekkel jól összedolgozom. Kis kolbászkákat formálok a masszából, és grillsütőben (vagy megolajozott alufólián a forró sütőben) mindkét oldalán pirosra sütöm. Bármilyen körettel és salátával nagyon finom.
Elkészítési ideje: 40 perc

 
PULYKAMÁJ HAGYMÁS BUNDÁBAN

50 dkg pulykamáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 gerezd, fokhagyma, 1 dl tej, olaj a sütéshez, ízlés szerint só és törött bors.


A habosra felvert tojást összekeverem a tejjel és annyi liszttel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjak. Sóval, borssal és a tisztított, zúzott fokhagymával ízesítem, végül belekeverem a lereszelt vagy a nagyon apróra vágott vöröshagymát. A májakat először lisztbe mártom, azután a palacsintatésztában megforgatom, és bő, forró olajban pirosra sütöm. A maradék hagymás tésztamasszából egy nagy palacsintát sütök és a tálra tett bundás sült májakat beborítom vele. Burgonyapürét vagy sült burgonyát és salátát kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 25 perc

 
SZALONNÁS PULYKAMÁJ

50 dkg pulykamáj (szív nélkül), 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor zöldhagyma (szárával együtt), 1 kupica konyak, 1 dl vörösbor, 2 dl tejföl, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A füstölt szalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágom, és a felével egy mélyebb tűzálló tálat kibélelek. Rákarikázom a megtisztított zöldhagyma felét, majd betakarom az ereitől megtisztított, felszeletelt máj felével. Megszórom borssal, erre terítem a maradék hagymakarikát és a maradék májat. Leöntöm a konyak, a vörösbor, a tejföl, a bors és a pástétomfűszer keverékével. (Nem szabad megsózni, csak a kész ételt, a tányéron!) A tálat lefedem, előmelegített, forró sütőbe tolom és közepes lángon 30 percig párolom, majd a fedőt levéve, a tetején lévő szalonnát pirosan ropogósra pirítom. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel kínálom. Bármilyen saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 60 perc

 
PULYKAPAPRIKÁS

1 kg pulykahús, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál pirospaprika, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só.


A pulykahúst kis darabokra vágom. Az olajat felhevítem, és sárgára fonnyasztom rajta a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, ezután a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Egy evőkanál vízzel felöntöm, majd hozzáteszem a pulykahúsdarabokat. Jól átpirítom és a borral lelocsolom. Megsózom, és fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom. Ha a leve idő előtt elfőne, kevés vízzel apránként pótolom. Ha megpuhult a hús, a lisztet simára keverem a tejszínnel és a tejföllel, és behabarom vele a forrásban lévő ételt. Sűrűre forralom. Vajas galuska vagy apróra tördelt, sós vízben főtt makaróni illik hozzá:
Elkészítési ideje: 70 perc

 
BOSTONI PULYKAMELL

70-80 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg angolszalonna, 2 dkg vaj, 4 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál füstízű só, kevés só, ízlés szerint őrölt bors.

 

A pulykamellet vékony szeletekre vágom és a füstízű sóval bedörzsölöm. Rostjaira merőlegesen bevagdosom, és tűzálló tálba egymás mellé teszem úgy, hogy 4 adag legyen belőle. Az angolszalonnát apró, vékony csíkokra metélem. A paradicsomot felkarikázom, a hússzeletekre rárakom, majd rászórom az angolszalonnát. A vajat borsónyi darabokban rámorzsolom. Nyakon öntöm a megsózott tejföllel, kevés borssal megszórom és a tálat szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben 50 percig párolom, majd ellenőrzöm, hogy valóban megpuhult-e. Ezután a tál tetejét levéve addig pirítom, amíg az angolszalonna ropogós pörccé nem sül. Burgonyapürét és zellersalátát kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 80 perc

 
DEBRECEN KÖRNYÉKI PULYKAMELL

4 szép, nagy szelet pulykamell, 2 kis pár debreceni kolbász, 3 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.


A pulykamell-szeleteket húskalapáccsal enyhén kiverem és megsózva félreteszem. A debreceni kolbászt ledarálom, 1 dl tejföllel, a zúzott fokhagymával összedolgozom, majd az így nyert krémet a szeletekre kenem. A húsokat szorosan felgöngyölöm és a tekercseket hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzöm. Az olajat serpenyőben felforrósítom, és a göngyölegek mindkét oldalát megpirítom rajta. Aláöntök 2 pohár vizet, megsózom, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tekercsek megpuhultak, a léből kiveszem és félreteszem. A maradék tejfölt simára keverem a liszttel, és állandó keverés közben besűrítem a levet. Ízesítem sóval, borssal, majd a tekercseket visszatéve, még egyszer felforralom. Burgonyafánk illik hozzá.
Elkészítési ideje: 60 perc

 
FOKHAGYMÁS PULYKAMELL

60 dkg kicsontozott pulykamell, 1/2 liter tej, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.


Előző nap a pulykamellet vékony szeletekre vágom, és húsverő kalapáccsal gyengén kiverem. Mélyebb tűzálló tálba teszem, megsózom, megborsozom, és rászórom a zúzott fokhagymát. Ráöntöm a tejet, a tálat befedem, és másnapig hűtőszekrényben tartom. Az étel készítése előtt a pulykaszeleteket lecsöpögtetem, lisztbe mártom, és felforrósított olajon mindkét oldalán átpirítom, majd visszateszem a tejbe. A tálat lefedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg a tej helyett sűrű mártás képződik alatta. (Ha a hús teljes puhulása előtt elfőné a tejet, apránként pótolom.) Burgonyapürével és szilvakompóttal kínálom, de legfinomabb hozzá a házi készítésű rumos-ecetes szilva.
Elkészítési ideje: 70 perc

 
FŰSZERES, SÜLT PULYKAMELL, GYÜMÖLCCSEL

1 kis pulykamell, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojássárga, 10 dkg mandula, 1 dl száraz fehérbor, 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors.


A pulykamellet kicsontozom, lebőrözöm és nyolc vékony szeletre vágom. Húskalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A vajat megmelegítem, és a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a tojássárgájával habosra keverem. A pulykamell-szeleteket a sajtos krémmel megkenem, majd felcsavarom és alufóliába csomagolom. A nyolc kis tekercset előmelegített, forró sütőben 30 percen keresztül sütöm. Közben a levétől lecsöpögtetett őszibarackot a maradék 5 dkg vajon megpirítom. Hozzáteszem a forró vízbe dobott, leszűrt és meghámozott, szálkásra vágott mandulát, majd a borral lelocsolva, fedő alatt pár percig párolom. A már megsült pulykamell-tekercset az alufóliából kicsomagolom, felszeletelem és a párolt mandulás őszibarackot köréteszem. Külön tálon kínálok mellé ropogósra sült szalmaburgonyát vagy apró burgonyakrokettet. Más gyümölccsel is készíthető, pl. almával és kemény, nem túl érett szilvával.
Elkészítési ideje: 75 perc

 
GESZTENYEHABOS PULYKAMELL

60 dkg kicsontozott pulykamell, 15 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és őrölt fekete bors.


A pulykamellet vékonyan felszeletelem, és felforrósított olajon mindkét oldalát átsütöm, majd megsózom, megborsozom, és egy dl vizet aláöntök. Rálocsolom a tejfölt, és fedő alatt puhára párolom. Ha már puha és zsírjára sült, tűzálló tálba (vagy tepsibe) szorosan egymás mellé teszem a szeleteket. A tojások sárgáját az áttört gesztenyemasszával simára keverem, ízesítem a fűszerekkel. Óvatosan hozzákeverem a tojások fehérjéből vert kemény habot. A hússzeleteket a gesztenyés-habos krémmel megkenem, majd előmelegített, forró sütőben fedő nélkül 20 percig pirítom. Párolt vajas zöldséggel kínálom ezt a nagyon finom ételt.
Elkészítési ideje: 80 perc

 
GESZTENYÉS BUNDÁBAN SÜLT PULYKAMELL

50 dkg kicsontozott pulykamell, 2 tojás, 15 dkg gesztenyemassza, 3-4 evőkanál liszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors, olaj a sütéshez.


A pulykamellet vékonyka szeletekre vágom, húskalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A tojásokat habosra verem, belekeverem a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát, sót, borsot és annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjak. A pulykamellszeleteket először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban, de takaréklángon pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetve meleg tálra teszem. Ropogósra sült szalmaburgonyával, valamint pikáns befőttel kínálom.
Elkészítési ideje: 55 perc

 
KAPROS-GOMBÁS PULYKAMELLKOCKÁK

50 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg gomba, 3 evőkanál, levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1,5 dl konyak, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 dl édeskés fehérbor, 1 nagy csokor kapor, 1 mokkáskanál kapormag (gyógynövényboltban kapható), 1 evőkanál citromlé, csipetnyi cukor, ízlés szerint só, törött fehér bors, pirospaprika.


A pulykamellet kis kockákra vágom, megsózom, megborsozom, és pirospaprikával elkevert lisztben megforgatom. A vajat megforrósítom, sárgára fonnyasztom rajta a megtisztított vöröshagymát és az összetört kapormagot. Ezután rádobom a húskockákat, és hirtelen, erős lángon lepirítom. Állandóan kevergetem, hogy le ne égjen. Amikor a húskockák már barnáspirosak, rálocsolom a konyakot és azonnal meggyújtom. A láng elhamvadása után ráöntöm a tejszínt és a fehérbort. Citromlével ízesítem, majd befedve, gyakori kevergetés közben puhára párolom. Hozzáadom a közben megtisztított és felszeletelt gombát és a levétől leszűrt marinált paradicsompaprikát. Készre párolom. Csak az utolsó pillanatban keverem bele a finomra vágott kaprot és csipet cukorral ízesítve egyet forralok rajta. Burgonyalángossal kínálom.
Elkészítési ideje: 50 perc

 
MANDULÁS PULYKAMELL

50 dkg pulykamell, 2 tojás, 15 dkg darált mandula, 1 mokkáskanál mandulaaroma, 2-3 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só.

 

A pulykamellet felszeletelem, húskalapáccsal kissé megveregetem, megsózom, megborsozom. A tojásokat habosra verem, megsózom és belekeverem a mandulaaromát. A fűszerezett pulykamellszeleteket először lisztbe forgatom, azután a tojásba mártom, majd a darált mandulába hempergetem. A vajon mindkét oldalán átsütöm. Őszibarackbefőttel és burgonyapürével kínálom.
Elkészítési ideje: 45 perc

 
MOZAIK PULYKAMELL ALUFÓLIÁBAN

1 kisebb pulykamell, 10 dkg húsos császárszalonna, 10 dkg gomba, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsompaprika, 1 tojás, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 ecetes uborka, 1 teáskanál mustár 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.


A pulykamellet úgy csontozom ki, hogy négy darab húst kapjak. A csontozás során leeső kis húsdarabokat, a császárszalonnát, a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát és paradicsompaprikát apró kockákra vágom. Az uborkát és a megtisztított gombát almareszelőn lereszelem. A felvert tojásba keverem a burgonyapelyhet, az összes apróra vágott hozzávalót és a fűszereket. A húsdarabokat húsverő kalapáccsal enyhén kiverem, megsózom, majd lapjában úgy vágom fel, hogy egy dupla nagyságú húslapot kapjak. A négy nagy szelet pulykamellen elosztom a tölteléket, majd szorosan felcsavarom, akár a rétest szokás. Alufóliába csomagolom, két végét úgy nyomva össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Akkora lábost veszek elő, hogy a négy tekercs kényelmesen beleférjen. Ötujjnyi vizet öntök bele, felforralom, és a tekercseket egyenként, óvatosan a forrásban lévő vízbe engedem. Az újraforrástól számított 25 percig, közepesnél gyengébb lángon főzöm. Ezután egy szűrőlapát segítségével óvatosan kiveszem a vízből, hűlni hagyom, majd kicsomagolom az alufóliából. Jó éles késsel felszeletelem és meleg tálra teszem. Vajas karottával, zöldborsóval, zöldbabbal tálalom, majd jéghideg tartármártással lelocsolva kínálom.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
PULYKAGOMBÓC TEPSIBEN

60 dkg kicsontozott pulykamell, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 2 dkg vaj, ízlés szerint só és törött fehér bors.


A pulykamellet ledarálom, jól összedolgozom a felvert tojásokkal, a sóval, a borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A masszából formált kis gombócokat zsemlemorzsában meghempergetem, és vajjal jól kikent tepsibe, egymás mellé teszem. A megtisztított gombát felszeletelem és a húsgombócok tetejére szórom. Beborítom a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával, aláöntök egy pohár vizet, és előmelegített, forró sütőben addig sütöm a befedett ételt, amíg a tetején lévő szalonnából ropogós pörc nem lesz. Ez kb. 30 perc. Az alufóliát levéve pár percig pirítom. Salátával és sült burgonyával, gombamártással és párolt vajas zöldséggel kínálom.
Elkészítési ideje: 70 perc

 
PULYKAMELL NARANCSMÁRTÁSBAN

50 dkg kicsontozott, lebőrözött pulykamell, 2 dl tejszín, 2 narancs, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.


A pulykamellet vékonyra szeletelem, széleit bevagdosom, majd húskalapáccsal gyengén kiverem. Leöntöm a megsózott, megborsozott tejszínnel és egy napig benne érlelem letakarva, hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt a pulykamell-szeleteket lecsöpögtetem, és lisztbe mártva 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm. Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a narancsot meghámozom, a fehér bundáját is leveszem. Gerezdekre, majd kis kockákra vágom. A pácolás után visszamaradt tejszínbe keverem a narancskockákat, a narancshéjat, a gyömbért, kevés sót. A maradék liszttel simára keverem. Az átsült húst melegen tartom. A vajas pecsenyeléhez öntöm a narancsos-fűszeres tejszínt és állandó keverés közben jól összeforralom. Ezután visszateszem a mártásba a húst és ismét felforralom. Szerecsendióval ízesített burgonyalángos a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: 50 perc

 
SONKÁS-SAJTOS TÖLTÖTT PULYKAMELL

4 szép nagy szelet pulykamell, 5 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág és pástétomfűszer, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.


A főtt sonkát a tisztított vöröshagymával együtt ledarálom és összekeverem a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. A pulykamellszeleteket húskalapáccsal gyengén kiverem és a sajtos-sonkás tölteléket négy részre osztva a húsra kenem. Szorosan összegöngyölöm, egyenként alufóliába csomagolom, majd forrásban lévő vízbe teszem és kis lángon 30 percig forralom a tekercseket. Közben a vajat felmelegítem, a lisztet rászórom, és egy-két percig pirítom. Tejjel felöntve simára keverem és sűrűre főzöm. Sózom, végül a tejfölt is belekeverem, és borssal ízesítem. Jól kiforralom. A megfőtt göngyölegeket az alufóliából kicsomagolom, szép, ferde szeletekre vágom és meleg tálra téve, a tejfölös mártással lelocsolom. Párolt rizst és őszibarackbefőttet kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 75 perc

 
SZALONNÁS TŰZDELT PULYKAMELL

60 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej fokhagyma (nem tévedés!), ízlés szerint só és törött fehér bors.


A tömör pulykamellet sűrűn megtűzdelem a hosszú csíkokra vagdalt füstölt szalonna felével és a megtisztított fokhagymagerezdekkel. A maradék szalonna apróra vágott darabkáit alufóliára teszem, ráfektetem a kívülről megsózott, megborsozott pulykamellet és lazán becsomagolom. Előmelegített, forró sütőben egy órán keresztül párolom. Ezután az alufóliából kibontom, felszeletelem, saját pecsenyelevével körülöntöm, és burgonyapürét, salátát kínálok hozzá. Nagyon finom almamártással vagy burgonyalángossal.
Elkészítési ideje: 80 perc

 
TEJSZÍNES PULYKAFASÍRT

40-50 dkg maradék pulykasült, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors.


A maradék sült húst kicsontozom és kétszer átdarálom, majd a felvert tojással és tejszínnel összekeverem. Kézzel vagy keverőgéppel addig gyúrom, amíg a húsmassza az összes levet felveszi, ezután ízesítem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Vizes kézzel 4 cipót formálok belőle, és kikent tűzálló tálra teszem. A cipók tetejét bekenem kevés olajjal, és előmelegített, forró sütőben fedetlenül, mérsékelt lángon 30 percig sütöm. Bármilyen körettel kínálható.
Elkészítési ideje: 55 perc

 
DIÓVAL TÖLTÖTT PULYKA

1 bébipulyka, 15 dkg darált dió, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt márványsajt, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 hegyes erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors.


A darált diót, a reszelt sajtot, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a tisztított és lereszelt vöröshagymát, meg a nagyon vékonyra karikázott csípős paprikát összekeverem a tojások sárgájával, majd óvatosan hozzáadom a fehérjékből vert kemény habot. A megtisztított pulyka hasát sóval, borssal jól bedörzsölöm. A nyakán keresztül, a mellénél, egy fakanál segítségével a bőrét fellazítom, majd a vászon- vagy nejlonzacskóba tett tölteléket lazán a bőr és a hús közé töltöm. Közben fakanállal elegyengetem. Ami nem fér a bőre alá, azt az állat hasába tömöm. (Vigyázni kell, nehogy a bőre elszakadjon!) A nyílást bevarrom vagy megtűzöm, majd megkenem olvasztott, sózott vajjal és tepsibe fektetem. Aláöntök két pohár vizet, alufóliával szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőbe tolom. Ahány kg-os a szárnyas, annyiszor 50 percig párolom. Azután leveszem a tetejéről az alufóliát, és mindkét oldalát pirosra sütöm. Tálalás előtt felszeletelem. Párolt vajas zöldséggel és pirosra sült szalmaburgonyával kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 180 perc

 
RIBISZKÉVEL TÖLTÖTT PULYKA

1 bébipulyka, 3 evőkanál ribiszkelekvár (vagy egyéb, savanykás ízű lekvár), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl rizs, 1 dl vörösbor, 1 paradicsom, 1 teáskanál bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A megtisztított pulykát kiöblítem, és fejjel lefelé tartva lecsöpögtetem. A máját, a szívét és a zúzáját apróra vágom. A rizst váltott vízben néhányszor átmosom, majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntöm, megsózom, felforralom, és fedő alatt félpuhára főzöm. Ezután hozzákeverem az apróra vagdalt belsőséget, a bort, az apróra vágott, tisztított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kis kockákra vágott paradicsomot és a lekvárt, valamint a sót, a borsot és a bazsalikomot. Ezt a rizses masszát a belülről jól besózott pulyka hasába töltöm. A nyílást összetűzöm vagy fehér cérnával bevarrom. A kívülről is megsózott szárnyast belefektetem egy tepsibe, aláöntök egy nagy pohár vizet, majd alufóliával szorosan lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. Legalább 2 1/2 órán keresztül sütöm, majd ha meggyőződtem arról, hogy elég puha a hús, az alufóliát levéve mindkét oldalát megpirítom. Tálalás előtt felszeletelem, a rizses tölteléket kiveszem belőle és a hús köré rakom. Ribiszkelekvárral ízesített tartármártással tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 180 perc

 
SONKÁS GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA

1 bébipulyka, 25 dkg gesztenyemassza, 40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 szelet kenyér, 3 dl tej, 1 kisebb zellergumó, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött bors.


A megtisztított, átöblített, lecsöpögtetett pulyka hasát sóval bedörzsölöm. Az olajat felforrósítom, és beledobom a kis kockákra vágott kenyeret. Állandó keverés közben megpirítom, és még tűzforrón annyi tejjel öntöm le, amennyi majdnem ellepi. Néhányszor átkeverem, hogy a tejet beszívhassa. A főtt sonkát ledarálom vagy nagyon apróra vagdalom. A tojásokat habosra verem, belereszelem a megtisztított zellert, hozzákeverem a gesztenyemasszát, beleöntök egy kevés tejet, hozzáteszem a darált sonkát, végül beledolgozom a pirított, tejes kenyeret. Jól összedolgozom és beletöltöm a pulyka hasába. A nyílást összetűzöm vagy bevarrom. A szárnyast kívülről erősen megsózom, majd alufóliába csomagolom, és sütőlemezre vagy nagy tepsibe fektetem. Előmelegített, forró sütőben 2-2 1/2 órán keresztül sütöm, majd ha a hús puha, fedő nélkül pirosra pirítom. Negyedórányi pihentetés után feldarabolom, a tölteléket is annyi részre vágom, ahány darab a sült pulyka. Burgonyaropogóssal és salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 180 perc

 
SZALONNÁS PULYKASÜLT

1 bébipulyka, 15 dkg füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.


A megtisztított, megmosott és szárazra törölt szárnyast belülről jól megsózom. A pulyka bőrét mindenütt óvatosan fellazítom, és tűzdelőtű (vagy nagyon hegyes, éles kés) segítségével a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát bedugdosom a bőr alá. A pulykát kívülről is megsózom, majd egy tepsibe teszem, aláöntök 2 pohár vizet, és alufóliával szorosan lefedve az előmelegített, forró sütőbe tolom. 1 1/2-2 órán keresztül párolom, majd a tepsi fedelét levéve 15 percet hagyom állni. Közben a tejfölbe belekeverem a tisztított, zúzott fokhagymát, kevés sót, borsot. A pulykát felszeletelem, és bőrével felfelé sorban, egymás mellé a tepsibe fektetem. Bekenem a fokhagymás tejföllel, és addig pirítom, amíg piros, ropogós nem lesz. Salátát és burgonyapürét kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 180 perc

 
TEJFÖLÖS GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA

1 bébipulyka, 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1/2 dl olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A gesztenyemasszát a tejföllel és a felvert tojásokkal simára keverem. Megsózom, megborsozom, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet is. A megtisztított, átmosott és lecsöpögtetett pulyka hasát belülről megsózom, és beletöltöm a gesztenyemasszát. A nyílást bevarrom, hogy a töltelék ki ne folyhasson. A megsózott olajjal a töltött szárnyas minden oldalát bekenem, majd tepsibe fektetem, és 2 pohár vizet aláöntök. Jó szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon 2 1/2 órán keresztül párolom. Ezután a fedőt levéve ropogósra pirítom, majd 20 percnyi pihentetés után feldarabolom. Vegyes körettel és salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 180 perc

 
ANANÁSZOS KACSASÜLT

1 kicsi pecsenyekacsa, 1 doboz ananászbefőtt, 10 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 dl szójamártás, ízlés szerint törött fekete bors.


A megtisztított kacsát feldarabolom. A felesleges hájat és bőrt levágom róla (később zsírnak kisütve használom). A húsdarabok mindkét felét megsózom, és nagy tűzálló tálra vagy tepsire szorosan egymás mellé rendezem. A szójaszószt összekeverem a citromlével, a citromhéjjal, az ananász leszűrt levével, a zúzott fokhagymával, a megtisztított és nagyon finomra vágott gombával meg a tisztított, lereszelt vöröshagymával. Ezt a mártást ráöntöm a kacsadarabokra, és a tepsit alufóliával szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben 1 1/2 órán keresztül párolom. Ha a hús megpuhult, a zsíros mártásból kiszedem, kicsontozom és metéltre vágom. A mártásról a zsírt evőkanállal leszedem, majd kis lábosba öntöm a levet, és 10 percig fedő nélkül forralom. A kicsontozott húst tálra teszem, mellé rakom az ananászdarabkákat, ráöntöm a mártást, és az egészet átmelegítem a forró sütőben. Párolt rizst kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
ÁFONYÁS KACSA

1 kicsi pecsenyekacsa, 2 evőkanál szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 2 db nagy, borízű alma, 2 dl vörösbor, 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor.


A kacsát megtisztítom, belsejét kiöblítem és lecsöpögtetem. Majoránnával és sóval belülről bedörzsölöm, kívülről a bőrét sűrűn bevagdosom. A vájatokat sóval megkenem, majd tepsibe teszem a szárnyast. Aláöntök egy pohár vizet, alufóliával szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben megpárolom. Ha a hús megpuhult, kiemelem a tepsiből és feldarabolom. Zsíros levét leszűröm, a húsokat visszateszem a tepsibe. Míg a kacsa sül, elkészítem az áfonyamártást: a száraz bogyókat tiszta és "kiszellőztetett" kávédarálón ledarálom, majd kis lábosba teszem. Ráöntöm a vörösbort, és addig forralom, míg a felére befő, illetve sűrű lesz a lé. Ezután az almákat meghámozom, kicsumázom és almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket hozzáadom az áfonyás borhoz, ízesítem sóval, kevés cukorral, majd a sűrű krémmel bekenem a bőrével felfelé fektetett kacsadarabokat. Fedő nélkül, forró sütőben addig pirítom, míg pirosas-barna nem lesz a teteje. Rendkívül finom ízt kap a karamellizálódott mártástól. Gőzben párolt karfiolrózsákkal, kelbimbóval és apró karottákkal kínálom. Aki nem szereti a zöldségköretet, adhat hozzá petrezselymes párolt rizst is.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
FÜRJTOJÁSSAL TÖLTÖTT KACSA

1 sovány pecsenyekacsa, 15-20 fürjtojás, 1 tyúktojás, a kacsa mája (vagy 1 doboz szárnyasmájkrém), 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint majoránna, mustár, ketchup, só és törött fekete bors.


A megtisztított pecsenyekacsát egy nagy vágódeszkán hasára fektetem. A hátán, a gerincoszlop mentén nagyon éles késsel felvágom a bőrét, és annyi csontot, hájat, amennyi csak lehetséges, kiszedek belőle. Ügyelek, hogy a kacsa bőrét meg ne sértsem. Az így kapott nagy üreget jól bedörzsölöm sóval, borssal, majoránnával. A tyúktojást habosra verem, hozzákeverem a nyers, vékony csíkokra vágott kacsamájat (vagy a villával szétnyomott májkrémet), sózom, borsozom, ízesítem mustárral, ketchuppal, belekeverem a tisztított, apróra vágott gombát, a tejfölt, és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy kenhető, de ne túl folyós legyen a töltelék. Felét belesimítom a kacsa hasüregébe, erre fektetem a közben keményre főzött és meghámozott fürjtojásokat. Betakarom a maradék töltelékkel, majd a felvágott nyílást bevarrom vagy jól megtűzöm. Az így előkészített kacsa hasa felőli oldalán a bőrt sűrűn bevagdalom, majd a vágatokat sóval, borssal bekenem. A nyílással felfelé fektetem a tepsibe. Aláöntök 1 1/2 dl vizet, és alufóliával szorosan lefedve, előmelegített, forró sütőbe tolom. Másfél órán keresztül sütöm, ezután mind a két oldalát pirosra pirítom. Almakompóttal vagy sült almával kínálom.
Elkészítési ideje: 150 perc

 
GOMBÁS KACSARAGU

1 kicsi pecsenyekacsa, 20 dkg gomba, 25 dkg kemény, apró paradicsom, 2 ecetes uborka, 2 dl tejföl, 2 dl száraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A megtisztított kacsát kis darabjaira vágom, és amennyire lehetséges, kicsontozom. (A csontokból és az aprólékból levest főzök.) Kevés hájat apróra vágok, zsírját kisütöm, majd üvegesre fonnyasztom rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután rádobom a kacsahúsdarabokat, és mindkét oldalukat megpirítom. Aláöntöm a bort, megsózom, és lefedve, kis lángon puhára párolom. Ha a lé elsül alóla, kevés vízzel, apránként pótolom. Amikor teljesen megpuhult, hozzáteszem a megtisztított, felszeletelt gombát, fűszerezem borssal, szétzúzott fokhagymával, majd néhány perces pirítás után hozzáteszem a csíkokra vágott ecetes uborkát és a lehéjazott, negyedekbe vágott paradicsomot. Addig sütöm fedő nélkül, amíg a paradicsom kissé megpuhul, de még nem kenődik. Végül belekeverem a tejfölt, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, és éppen csak forráspontig (de nem forralva) hagyom a tűzön. Párolt rizzsel vagy burgonyalángossal kínálom.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
HAGYMÁS KACSAMÁJ

40-50 dkg kacsamáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, tej a kacsamáj áztatásához, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A kacsamájat annyi tejbe teszem, hogy az jól ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, kis kockákra vágom. A kacsazsírt felforrósítom és a fokhagymát rajta megpirítom, majd rádobom a kis kockákra vágott, lecsöpögtetett kacsamájat. Addig pirítom, amíg a máj megfehéredik, majd hozzáteszem a vöröshagyma-kockákat, megborsozom, megszórom a szerecsendió-virággal és a majoránnával, végül ráöntök 1 dl tejet. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben addig párolom, amíg a hagyma üvegessé válik. Nem szabad barnára sütni! Ha a hagyma puha, rászórom a finomra vágott petrezselyemzöldet és fedő alatt tartom tálalásig. Párolt vegyes zöldség: kelbimbó, karotta, zöldbab stb. a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: 45 perc

 
ÍNYENC KACSAMÁJRIZOTTÓ

2 kacsamáj, 25 dkg rizs, 8 húsos, különböző színű zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés tej.


Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál felforrósított kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, majd rádobom a megmosott, kicsumázott, kierezett és kis kockákra vágott zöldpaprikákat. Együtt pirítom néhány percig, majd hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Megsózom, megborsozom és belekeverem a pépesre zúzott fokhagymát. Ráöntök 4 dl forró vizet és felforralom. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben majdnem puhára párolom. Közben a maradék zsíron lepirítom a leszűrt, kis kockákra vágott kacsamájat, a rizsbe keverem és még annyi forró vizet öntök hozzá, hogy éppen csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze a lé. (Ha nem főtte el a rizs a vizét, akkor nem kell felönteni.) Fedő alatt 5-6 percig párolom, ezalatt a rizsnek meg kell duzzadnia. Akkor jó az étel, ha majdnem száraz. Tálalás előtt villával felkeverem és még forrón rászórom a reszelt sajtot. Fűszeres paradicsommártást kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 40 perc

 
KACSA CABERNET MÓDRA

1 kis pecsenyekacsa, 1,5 dl félszáraz vörösbor, 2 dl narancslé, 1 citrom lereszelt héja, 1 csapott evőkanál cukor, ízlés szerint só.


A cukrot kis lábosban barnára pirítom, majd nagyon óvatosan (hogy meg ne égessem magam a sistergő gőzzel) beleöntöm a vörösbort és a narancslevet. Hozzákeverem citromhéjat és addig forralom, amíg a karamell feloldódik. A kacsát feldarabolom, felesleges háját és bőrét levágom, majd apró kockákra metélve zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A kacsazsíron a kacsadarabokat lepirítom, és egy nagy tűzálló tálba átteszem. Leöntöm a mártással, és alufóliával szorosan lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem. Egy órán keresztül sütöm. Ha a hús puha, mindkét oldalát szép pirosra, ropogósra pirítom. Burgonyalángos vagy burgonyakrokett illik mellé.
Elkészítési ideje: 120 perc

 
KACSACOMB ALMÁVAL

4 kacsacomb, 4 nagy borízű alma, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fehér bors.


A kacsacombokat a forgóknál kettévágom és a bőrét fellazítva jól besózom. Tűzálló tálba teszem, tetejére és mellérakom a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott almát. Rászórom a fűszereket és szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon egy órán keresztül sütöm. Ezután ellenőrzöm, hogy megpuhult-e a hús. Ha nem, aláöntök fél pohár vizet, és tovább párolom. Ha már puhák a combok, félretolom a párolt almát, és fedő nélkül a húsok mindkét oldalát ropogós pirosra sütöm. Burgonyalángossal vagy sült szalmaburgonyával kínálom.
Elkészítési ideje: 90 perc

 
KACSAMÁJMIGNON

2 kacsamáj (30-35 dkg), 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejszín, 1 evőkanál zselatinpor, 1/2 dl sherry, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt pástétomfűszer és őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.

 

A felforrósított kacsazsíron a kacsamáj mindkét oldalát átsütöm, majd a zsírból kiveszem és ledarálom. Hozzákeverem a már kihűlt zsírt, a fűszereket, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a sherryt. Jól összedolgozom, majd óvatosan hozzákeverem a tejszínből vert kemény habot. A zselatinport kislábosba szórom. Ráöntöm a tejet és állandó keverés közben, addig melegítem, míg a zselatin teljesen elolvad. A folyékony, átszűrt zselatint kihűtöm, és amikor már langyos, hozzákeverem a habos májkrémhez. Vízzel kiöblített apró formákba osztom. (Piacokon néhány forintért kapható apró kuglófforma vagy egyéb forma.) Letakarva néhány órán keresztül hűtőszekrényben dermesztem. Tálalás előtt a formákat forró vízbe teszem és az ételt salátalevéllel bélelt tálra csúsztatom. Nagyon finom, mutatós falat a büféasztalon, különösen, ha kevés kockákra vágott aszpikkal, piros retekkel, paradicsommal, céklával stb. feldíszítem.
Elkészítési ideje: 45 perc

 
KACSAMÁJOMLETT

1 kacsamáj szívvel együtt, 6 tojás, 6 csapott evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 mokkáskanál majoránna, 4 teáskanál olaj (vagy ugyanannyi kacsazsír), 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A kacsamájat a szívvel együtt kevés forrásban lévő vízbe dobom, és 5 percnyi forralás után leszűröm. Ezután ledarálom, és ha teljesen kihűlt, összekeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tejjel, sóval, borssal, majoránnával. A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verek és óvatosan a májas masszához keverem. Egy-egy teáskanál zsiradékon négy omlettet sütök belőle, amit a serpenyőből kicsúsztatva palacsintaformájúra tekerek. Meleg tálra teszem, rászórom a reszelt sajtot és salátával kínálom. Remek vacsoraétel. Készíthető úgy is, hogy az omletteket egyenként megszórom a reszelt sajttal, összecsavarom és pár percig sütőben megmelegítem.
Elkészítési ideje: 30 perc

 
KACSA TARHONYÁVAL

1 kis pecsenyekacsa, 20 dkg tarhonya, 2-3 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só.


A kacsa bőrét lenyúzom és kis kockákra vágva zsírját kisütöm. A kacsát kisebb darabokra vágom. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután a kacsadarabokat mindkét felükön átsütöm. Kevés vízzel felöntöm, jól megsózom, belevagdalom a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsomot, és fedő alatt puhára párolom. Közben a tarhonyát 1 teáskanál zsiradékon barnára pirítom, majd a kacsahúshoz öntöm. Annyi vizet öntök rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Jól összekeverem, és fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya az összes levét el nem szívja. Tálalás előtt villával átkeverem, és sok salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 100 perc

 
KACSALEVES

1 kacsaaprólék a csontos hátával, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 szem kardamómimag, 1 teáskanál citromfű, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 mokkáskanál összemorzsolt sáfrányos szeklice (vagy késhegynyi valódi sáfrány), késhegynyi őrölt lestyángyökér, ízlés szerint só és törött bors, kevés citromlé. Az aprólékot kis darabokra vágom.


A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát vajon üvegesre pirítom, majd az aprólékot és a tisztított, kis hasábokra vágott zöldséget rádobom. A hús fehéredéséig együtt pirítom. Ezután rászórom a fűszereket, és másfél liter vízzel felöntöm. A fokhagymát szétzúzva keverem bele. A levest felforralom, és az aprólékot kis lángon, fedő alatt puhára főzöm. Leszűröm, a puha húst kicsontozom, metéltre vágom, és visszateszem a levébe. A tejfölt simára keverem a liszttel, és behabarom vele a forrásban lévő levest. Jól kiforralom, ízesítem a citromlével és forrón tálalom.
Elkészítési ideje: 80 perc

 
KACSASÜLT GESZTENYÉS METÉLTTEL

1 kis pecsenyekacsa, 1 fej fokhagyma, 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg fodros metélt száraztészta, 1 tojás, 1-2 dl tej, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A fodros metéltet forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm, majd leöblítem. Összekeverem a felvert tojással, a kevés tejjel kenhetővé lazított gesztenyemasszával, ízesítem kevés sóval, borssal és két gerezd tisztított, zúzott fokhagymával. A kiöblített és lecsöpögtetett pecsenyekacsát belül sóval bedörzsölöm és egy gerezd fokhagymával bekenem, majd a gesztenyés metéltet beletömöm. A nyílást hústűvel jól összetűzöm, a kacsa bőrét húsig bevagdosom és jól besózom. A maradék fokhagymát apróra vágom, és beledugom a vájatokba. Az ily módon előkészített kacsát tepsibe fektetem. Aláöntök egy pohár vizet, és alufóliával szorosan lefedve, előmelegített, forró sütőbe tolom. Másfél órán keresztül közepes lángon párolom. Ha meggyőződtem arról, hogy a hús puha, óvatosan kiemelem a tepsiből. Az alatta összegyűlt léről lekanalazom a felesleges zsírt, és leöntöm a pecsenye levét. A kacsát feldarabolom, és bőrével felfelé fektetve visszateszem a tepsibe. Melléteszem a pecsenyelével összekevert tölteléket. Fedetlenül szép pirosra, ropogósra sütöm. Ha díszesen és ünnepélyesen akarom tálalni, akkor gesztenyemasszából formált golyókat és almabefőttet teszek mellé.
Elkészítési ideje: 150 perc

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.