Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombás ételek

2010.02.18

Erdőjárók olcsó luxusa

TARTALOM

Gombakrémleves főtt, füstölt marhanyelvvel

Töltött gomba kucsmában

Gombás marhatokány sültzsömle-körettel

Köret

Szűzérmék erdeigomba-pörkölttel, kapros, juhtúrós galuskával

Tócsni tejszínes gombával

 

A címben foglalt meghatározás Kurucz Kolostól, a budapesti Camelot étterem séfjétől származik, aki szerint az emberiség gyűjtögető korszakából való táplálékunk, a gomba a XXI. században is megőrzi népszerűségét. A legkülönbözőbb gombafajták kerülhetnek asztalunkra ínyenc módon elkészítve, az általa közölt receptekkel.

 

Gombakrémleves főtt, füstölt marhanyelvvel



Hozzávalók:

30 dkg bármilyen gomba,

12 dkg füstölt marhanyelv,

3 evőkanál vaj,

2 evőkanál liszt,

fél liter húsleves vagy 1 db leveskocka,

3 dl tejszín,

só,

bors

A gombát megtisztítjuk, lereszeljük, majd a levét kicsavarjuk. Vajon félig megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, gyakori keverés mellett lepirítjuk. Ha zsírjára sült, liszttel meghintjük, kissé továbbpirítjuk vele, majd húslevessel felengedjük (leveskockából is lehet). Puhára pároljuk, forrón átpasszírozzuk, majd a tejszínnel simára keverjük. A főtt, füstölt marhanyelvet csíkokra vágjuk, és tálaláskor a levesbe helyezzük. A marhanyelvet akár házi sonkával is helyettesíthetjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 198 kcal



Töltött gomba kucsmában



Hozzávalók:

24 db szép, egyforma fej sampinyon gomba,

18 dkg liba- vagy csirkemáj,

1 cikk citrom,

2 evőkanál vaj,

1 fej vöröshagyma,

2 evőkanál liszt,

1 evőkanál konyak,

1 db tojás,

1 db babérlevél,

majoránna,

só,

bors,

4 adag barnamártás (porból)


Barnamártáshoz:

28 g mártáspor,

1 dl vörösbor,

negyed dl víz,

1 kiskanál mustár,

só,

bors

A válogatott, szárától megfosztott, jól megmosott gombafejeket kevés citromos, sós, babérleveles vízben megfőzzük (kb. 10 perc, de ez függ a gombafejek nagyságától is) és hidegre tesszük. Megszárítjuk, két-két gombafej közé libamájpürét töltünk, és formásan összenyomjuk. Tűzálló tálba tesszük, és 170-180 fokon megsütjük. Hogy a gomba el ne dőljön, az alsó gombafejet meg kell talpalni.
Májpüré készítése
Libamájat vagy csirkemájat szeletekre vágunk, a vajon megpirított hagymához tesszük, sóval, borssal, majorannával fűszerezzük és lepirítjuk. Liszttel meghintjük, és jól kifőzzük, a tojást belekeverjük, konyakkal ízesítjük és szőrszitán áttörjük.

Elkészítési idő: 90 perc.
Egy adag: 198 kcal.



Gombás marhatokány sültzsömle-körettel



Hozzávalók:

60 dkg marhaapróhús,

12 dkg sampinyon gomba,

2 evőkanál liszt,

1 evőkanál cukor,

2 dl joghurt,

1 dl tejszín,

2 evőkanál étolaj,

1 fej vöröshagyma,

1 db babérlevél,

só,

bors,

majoránna,

mustár ízlés szerint


Körethez:

4 db zsemle,

4 szelet baconszalonna,

5 dkg parasztkolbász,

6 evőkanál liszt,

3 db tojás,

2 evőkanál étolaj,

1 fej vöröshagyma,

1 csokor petrezselyemzöld,

só,

bors

A felhevített étolajban a cukrot világosbarnára pirítjuk, a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst, majd sóval, borssal, babérlevéllel és mustárral fűszerezzük. Fedő alatt pároljuk, s ha a tokány majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Kis ideig együtt pároljuk, majd a liszttel és a joghurttal habarást készítünk. Ezt megszűrve állandó keverés mellett a tokányhoz öntjük, hozzáadjuk a tejszínt, majorannával ízesítjük, és készre forraljuk.


Köret


Egy zsemlét kockákra vágunk és tepsiben halványbarnára pirítunk. Étolajon a finomra vágott hagymát, a kis kockákra vágott baconszalonnát, parasztkolbászt és a petrezselymet megpirítjuk. Ezt hozzátesszük a már beáztatott és jól kicsavart három zsemléhez. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojásokat és az előre lepirított zsemlekockákat. Annyi liszttel, amennyit felvesz, megfelelő masszát készítünk, majd próbafőzés következik. Edényben vizet forralunk, és egy kis gombócot kifőzünk. Ha a gombócunk szétfő, akkor a masszát liszttel sűrítjük, ha túl kemény, akkor tejjel lágyítjuk. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, beletesszük a masszát, majd a tetejét is befedjük. Tepsibe vizet teszünk, az őzgerincformát belehelyezzük, és 170 °C-os sütőben kb. 20 percig pároljuk. Ha elkészült, kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a fóliát, és a köretet felszeleteljük.

Elkészítési idő: 90 perc.
Egy adag: 556 Kcal.
Ajánlott ital: könnyű vörösbor.



Szűzérmék erdeigomba-pörkölttel, kapros, juhtúrós galuskával



Hozzávalók:

60 dkg sertésszűz,

85 dkg vegyes erdei gomba,

3 evőkanál olaj,

1 evőkanál liszt,

1 kg juhtúró,

1 csomó kapor,

só,

bors,

pirospaprika,

4 adag galuska

A gombákat megtisztítjuk, és egyenletes darabokra felvágjuk. Az olajban a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk és meghintjük pirospaprikával, és gyors kevergetés mellett kevés vízzel felöntjük, majd zsírjára pirítjuk. Ráhelyezzük az összevágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Lecsót keverünk hozzá, és készre főzzük. A szűzhúsról letisztítjuk a borítóhártyáját, fölszeleteljük, potyoljuk, fűszerezzük, a szélét bevagdaljuk és olajban kisütjük. A megszokott módon galuskát készítünk, kifőzzük, és az áttört túróval, valamint a finomra vágott kaporral összekeverjük. Serpenyőben átforgatva összemelegítjük, és tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc.
Egy adag: 584 kcal.
Ajánlott ital: kecskeméti kadarka.



Tócsni tejszínes gombával



Hozzávalók:

65 dkg gomba,

3 evőkanál olaj vagy vaj,

1 fej vöröshagyma,

2 dl tejszín,

2 evőkanál liszt,

negyed csomó petrezselyemzöld


A tócsnihoz:

1,5 kg burgonya,

4 db tojás,

5-6 evőkanál liszt,

3-4 gerezd fokhagyma,

1 csomó petrezselyemzöld,

só,

bors

A finomra vágott hagymát vajon vagy olajon félig megpirítjuk, beletesszük az egyenletes darabokra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Erős tűzön, gyakori kevergetés mellett zsírjára pirítjuk, a tejszínt a liszttel simára keverjük, és a lepirított gombához öntjük, majd jól kiforraljuk.


Tócsni készítése


A megtisztított burgonyát a reszelő durva részén lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és annyi lisztet, hogy galuskasűrűségű masszát kapjunk. Palacsintasütőben olajat hevítünk, és kis lepényeket sütünk belőle.

Elkészítési idő: 45 perc.
Egy adag: 363 kcal.

 

(Magyar Konyha)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.